Gotowanie to nie tylko moja praca, ale i prawdziwa pasja. Jestem szefem kuchni w uznanej restauracji w moim rodzinnym mieście. Wiem, jak przyrządzić danie o najlepszej konsystencji, temperaturze, jak i smaku oraz estetyce. Uznaję zasadę, że liczy się nie tylko przyjemność podniebienia, ale i oczu. Aby jednak kuchnia funkcjonowała tak, jak powinna, muszę dopilnować i pracowników, i jakości produktów.
Temperatura w lodówkach przepisem na dobry smak
Pomagałem mamie w robieniu obiadu, odkąd byłem dzieckiem. W okresie nastoletnim to ja przejąłem ten obowiązek, ale to od niej nauczyłem się wielu cennych lekcji o gotowaniu. Tak właśnie dowiedziałem się o wadze temperatury dania przed jego przyrządzeniem, jak i po. Oczywistą koniecznością było to, aby składniki były świeże, ale równie ważne były doznania cieplne podczas konsumpcji posiłku. Dlatego mierzenie temperatury chłodzącego się mięsa, jak i podczas jego pieczenia jest ważne. Uważam na to, aby termometr do lodówki działał sprawnie. Funkcjonowanie, jak i wybór tego urządzenia może mieć duży wpływ na efekt końcowy przyrządzania dania. Odgrywa on również duże znaczenie w prawidłowym przechowywaniu gotowych posiłków. Dzięki odpowiedniej temperaturze i monitoringu urządzenia można być pewnym, że jedzenia starczy nam na długo. Dlatego wybór odpowiedniej lodówki, jak i termometra do niej jest odgrywa dużą rolę w gotowaniu.
Wybierając odpowiedni sprzęt kierowałem się wieloma rzeczami, ale nie ceną. Dobry termometr w lodówce powinien być składnikiem każdego przepisu, ponieważ świeżość produktów to podstawa. Dzięki temu urządzeniu mamy kontrolę nad tym co i jak jemy. Zachowanie odpowiedniej temperatury to obowiązek szefa kuchni, który dba o zadowolenie, zdrowie i dobry czas klientów.