Nasza cywilizacja nie osiągnęłaby tak wiele gdyby nie postęp naukowy. Zwłaszcza ostatnie dwa wieki przyniosły dużą ilość odkryć które przyczyniły się do całkowitej zmiany naszego sposobu życia. Dzięki nim lepiej rozumiemy otaczający nas świat i jesteśmy w stanie lepiej korzystać z tego, co nam dostarcza.
Chemiczne nawozy aminokwasowe a tania żywność
Niskie ceny i wysoka jakość zdrowotna żywności są dla nas tak oczywiste, że nie zastanawiamy się nad tym skąd taki stan rzeczy. Gdyby nie postęp naukowy pozyskanie pokarmu byłoby znacznie droższe i narażona byłaby na zanieczyszczenia i psucie się. Nowoczesne maszyny pozwalają na zwiększanie produkcji i szybkie pozyskiwanie pokarmu i możliwość jego przetransportowania na duże możliwości. Rozwój techniki umożliwia również przechowywanie produktów spożywczych bez obawy o zagrożenie dla konsumentów. Rozwój nauk chemicznych pozwolił na prawdziwą rewolucję. Tanie nawozy aminokwasowe stanowią konkurencję dla dotychczas stosowanych mineralnych polepszaczy gleb. Dostarczają one substancji odżywczych których brakuje w intensywnie eksploatowanej glebie. Ich stosowanie pozwala na szybszy wzrost roślin. Uzupełnieniem ich działania są środki ochrony roślin które zapobiegają wzrostowi niepożądanych gatunków flory a także zabijają szkodniki. Łączne działanie tych środków chemicznych pozwala na znaczne zwiększenie plonów. Genetyka wpłyneła na powstawanie wielu nowych odmian roślin i gatunków zwierząt hodowlanych o nieosiągalnych niegdyś współczynnikach produkcyjności.
Produkcja żywności jest szybsza i bardziej efektywna a otrzymany produkt jest znacznie wyższej jakości, nie zanieczyszczone niechcianymi substancjami i zdrowa. Rolnictwo to najpierwotniejsza dziedzina działalności człowieka, pozwala na zaspokojenie podstawowych jego potrzeb. To zaskakujące jak wiele dziedzin nauki wpływa na to, byśmy nie musieli martwić się o to co znajduje się na naszych talerzach i czy te nie są aby przypadkiem puste.