Ekologiczne zmiękczanie wody

Ekologiczne zmiękczanie wody

Stosowanie środków chemicznych, choć niekiedy konieczne, nie jest obojętne dla środowiska. Stąd w większości gałęzi przemysłu, ale i w ramach niektórych procesów i przemian, wykonywanych w domach prywatnych, stosuje się technologie nie wykorzystujące dodatkowych substancji, a nawet takie, które zmniejszają zużycie na przykład proszków do prania czy mydeł.

Zmiękczanie wody – jak wygląda?

Ekologiczne zmiękczanie wodyTechniką, która wpisuje się w taki styl jest filtrowanie wody. Ewentualne zanieczyszczenia pozostają właśnie w filtrze, który je absorbuje. Po zapełnieniu, filtr jest po prostu wyrzucany i może zostać poddany recyklingowi, a jego miejsce należy włożyć nowy. Podobnie przebiega zmiękczanie wody. Usuwanie twardości węglanowej i nie węglanowej zachodzi w specjalnym złożu, które ma zdolność do samoregeneracji. Dzięki temu nie wymaga zastosowania dodatkowej chemii, a proces usuwania węglanów i wodorowęglanów zachodzi płynnie i niezwykle wydajnie. Odżelazianie wody również może zachodzić w urządzeniach wyposażonych w złoże, wymagają one jednak wcześniejszego napowietrzenia. Dzięki temu uzyskuje się usunięcie nadmiernej ilości Fe w cieczy, które przekłada się na mniejsze mętnienie. Całościowe procesy, ujęte w pojęciu uzdatnienie wody, poprawiają nie tylko jej parametry smakowe. Zmiękczenie płynu, który jest wlewany do czajnika, lub dociera do zmywarek i pralek, ma niebagatelne znaczenie dla okresu żywotności tych urządzeń. Z wody pod wpływem temperatury, wytrącają się minerały, które następnie osiadają na ściankach, elementach grzejnych, zapychają w formie osadów rury.

Wywołuje to konieczność używania większej ilości środków piorących lub czyszczących, ma tez wpływ na powstawanie awarii. Uzdatnianie wody sprawia, że koszty utrzymania domu czy mieszkania ulegają redukcji, a mieszkańcy mogą cieszyć się lepszym smakiem napojów i potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *